środa, 18 stycznia 2012

Chleb żytni z suszonymi owocami

Pyszny chleb w 100% z mąki żytniej. Gruba, chrupiąca skórka, wilgotny miąższ z dodatkiem śliwek i moreli. Wyśmienity z masełkiem lub konfiturą. Do jeśli zakwas jest młody i jeszcze niezbyt silny można dodać do ciasta odrobinę drożdży, szybciej wyrośnie. Polecam!



Chleb żytni z suszonymi owocami

Składniki na keksówkę 25cm:

Na zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego
200ml wody
200g mąki żytniej jasnej (typ 720)

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
350g mąki żytniej jasnej
łyżeczka soli
ok. 200ml wody
garść suszonych śliwek i moreli
pół łyżeczki drożdży suszonych (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zaczyn : dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Podane składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pod koniec dodajemy suszone owoce. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chleb pieczemy na samym zakwasie wyrastanie potrwa dłużej. Gdy chlebek wyrośnie wstawiamy do do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 220 stopni. Pieczemy około 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Jeśli chleb zbyt mocno będzie się rumienił przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy na kratce. 


Źródło: chleb żytni.

3 komentarze:

  1. Twój blog to jednocześnie rozkosz i tortura dla takiego łasucha jak ja :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny wyszedł Ci chleb, ja jakoś się za te z zakwasami nie biorę, bo nie mam do nich ręki :) A jaki nóż świetny, też mieszkam w Irlandii, ale nigdzie nie mogę znaleźć właśnie takiego drewnianego jak Ty, jeśli mogłabyś mi zdradzić gdzie go kupiłas to byłoby fajnie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nożyk akurat przywieziony z Polski, tutaj nigdzie takich nie spotkałam niestety. Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...