Strony

poniedziałek, 5 marca 2012

Makaron z warzywami i pulpecikami

Wiosenne danie z warzywami i pulpecikami. Kolorowe, smaczne i sycące. Polecam!




Makaron z warzywami i pulpecikami

Składniki na 4 porcje:

Na sos:
1 cebula
2 marchewki
szklanka mrożonego groszku
puszka krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
2 łyżki posiekanego koperku
szklanka bulionu drobiowego

Na pulpeciki:
300g mięsa mielonego dowolnego ( u mnie z indyka)
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
2 łyżki posiekanej natki
1 jajko
łyżka kaszy manny
przyprawy: sól. pieprz

Dodatkowo: 
2 szklanki makaronu np. świderki
parmezan do posypania

Wykonanie:
Sos: cebulę i marchew kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie kilka minut. Dodajmy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem cukrem i dusimy około 10 minut. Dodajemy bulion, koperek, groszek i dusimy około 15 minut. 
Pulpeciki: wszystkie składniki mieszamy w misce. Z masy formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i gotujemy w bulionie około 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. 
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy pulpeciki i mieszamy. Danie nakładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.


2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie dania :) z dodatkiem pulpecików zyskują na atrakcyjności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm mniami....uwielbiam wszystkiego rodzaju makarony z sosami....fajny sposob na obiad POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.