Wiosenne danie z warzywami i pulpecikami. Kolorowe, smaczne i sycące. Polecam!
Makaron z warzywami i pulpecikami
Składniki na 4 porcje:
Na sos:
1 cebula
2 marchewki
szklanka mrożonego groszku
puszka krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
2 łyżki posiekanego koperku
szklanka bulionu drobiowego
Na pulpeciki:
300g mięsa mielonego dowolnego ( u mnie z indyka)
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
2 łyżki posiekanej natki
1 jajko
łyżka kaszy manny
przyprawy: sól. pieprz
Dodatkowo:
2 szklanki makaronu np. świderki
parmezan do posypania
Wykonanie:
Sos: cebulę i marchew kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie kilka minut. Dodajmy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem cukrem i dusimy około 10 minut. Dodajemy bulion, koperek, groszek i dusimy około 15 minut.
Pulpeciki: wszystkie składniki mieszamy w misce. Z masy formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i gotujemy w bulionie około 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy pulpeciki i mieszamy. Danie nakładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.
bardzo lubię takie dania :) z dodatkiem pulpecików zyskują na atrakcyjności :)
OdpowiedzUsuńmmm mniami....uwielbiam wszystkiego rodzaju makarony z sosami....fajny sposob na obiad POzdrawiam
OdpowiedzUsuń