Strony

środa, 9 maja 2012

Kurczak kalipso

Danie dla osób lubiących ostre smaki. Pierś kurczaka marynowana w sosie tabasco i ziołach podana z sosem mango-kokosowym. Sos bardzo lekki i delikatny, świetnie komponuje się z mięsem i ryżem. Polecam!



Kurczak kalipso

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka

Na marynatę:
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu tabasco
ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Na sos: 
150ml mleczka kokosowego
1 nieduże mango
sok z połowy limonki
łyżeczka tabasco
pieprz

Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Piersi nacinamy ukośnie, marynatą dobrze nacieramy mięso i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, piersi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut przewracając w połowie pieczenia. 

Sos: mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy obrane i pokrojone mango. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tabasco i sok z limonki i miksujemy blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy do smaku pieprzem.



5 komentarzy:

  1. Musi być przepyszny! Składniki mówią same za siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) - Efka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i kolorowo :) dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak pyszny soczysty, sosik zrobilam z ananasem polecam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.