Danie dla osób lubiących ostre smaki. Pierś kurczaka marynowana w sosie tabasco i ziołach podana z sosem mango-kokosowym. Sos bardzo lekki i delikatny, świetnie komponuje się z mięsem i ryżem. Polecam!
Kurczak kalipso
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
Na marynatę:
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu tabasco
ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Na sos:
150ml mleczka kokosowego
1 nieduże mango
sok z połowy limonki
łyżeczka tabasco
pieprz
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Piersi nacinamy ukośnie, marynatą dobrze nacieramy mięso i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, piersi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Sos: mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy obrane i pokrojone mango. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tabasco i sok z limonki i miksujemy blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy do smaku pieprzem.
Musi być przepyszny! Składniki mówią same za siebie;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) - Efka
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo :) dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmakolyki :) mmm :)
OdpowiedzUsuńKurczak pyszny soczysty, sosik zrobilam z ananasem polecam
OdpowiedzUsuń