Smaczna bezmięsna zapiekanka z tuńczykiem, brokułami i sosem pomidorowym. Prosta i szybka, w sam raz na obiad lub kolację. Polecam!
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami
Składniki:
200g makaronu świderki
puszka krojonych pomidorów z ziołami
puszka tuńczyka
4 różyczki brokuła
100g serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
pół szklanki startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy serek i podgrzewamy, aż się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuły gotujemy około 3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzielimy na małe różyczki. Tuńczyka osączamy. Makaron gotujemy na półtwardo.
Makaron mieszamy z brokułami i tuńczykiem.
Wlewamy sos i mieszamy. Wymieszane składniki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Makaron mieszamy z brokułami i tuńczykiem.
Wlewamy sos i mieszamy. Wymieszane składniki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Źródło: zapiekanka.
Pycha:)
OdpowiedzUsuńPeluś, to jest przepyszne!:))
OdpowiedzUsuńKasiu wypróbowałaś już?? :)
OdpowiedzUsuńTak, w piątek, mi i Kubie bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńno wlasnie mam zamiar dzisiaj zaserwować:)apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyszła pyszna, polecam:)
OdpowiedzUsuńto jest pyszne danie i szybko się robi, gorąco polecam
OdpowiedzUsuń