Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki gotuje się powoli do powstania gęstego i gładkiego kremu. Krem jest intensywny w smaku i słodki. W niektórych przepisach dodaje się masło. Krem może być wykorzystany do przekładania ciast, ciastek, tart lub do smarowania chleba, słodkich bułeczek typu scones, wafli czy naleśników. Po przygotowaniu krem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Polecam!!
Lemon curd - krem cytrynowy
Składniki:
otarta skórka oraz sok z 3 cytryn
2 żółtka
2 całe jajka
200g cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Jajka, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryn i mąkę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 2 minut cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki krem przecieramy przez sitko). Następnie dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Krem przekładamy do słoika, po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.
SMACZNEGO!!!
uwielbiam lemon curd !
OdpowiedzUsuńpyszny jest:, bardzo go lubię zwłaszcza z bezami:)
OdpowiedzUsuńMnie lemon curd rozczarował :/
OdpowiedzUsuńcoś mi nie wyszedł :< za gęsty .. da się go jakoś rozrzedzić ? :)
OdpowiedzUsuńGęstość regulujemy mąką, następnym razem można dodać odrobinę mniej.
OdpowiedzUsuń