wtorek, 21 maja 2013

Lemon curd - krem cytrynowy

Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki gotuje się powoli do powstania gęstego i gładkiego kremu. Krem jest intensywny w smaku i słodki. W niektórych przepisach dodaje się masło. Krem może być wykorzystany do przekładania ciast, ciastek, tart lub do smarowania chleba, słodkich bułeczek typu scones, wafli czy naleśników. Po przygotowaniu krem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Polecam!!



Lemon curd - krem cytrynowy

Składniki: 
otarta skórka oraz sok z 3 cytryn
2 żółtka
2 całe jajka
200g cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Jajka, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryn i mąkę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 2 minut cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki krem przecieramy przez sitko). Następnie dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Krem przekładamy do słoika, po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.

SMACZNEGO!!!


Źródło: lemon curd.

Akcja: "Pomysły na wykorzystanie żółtek"

5 komentarzy:

  1. pyszny jest:, bardzo go lubię zwłaszcza z bezami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie lemon curd rozczarował :/

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi nie wyszedł :< za gęsty .. da się go jakoś rozrzedzić ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gęstość regulujemy mąką, następnym razem można dodać odrobinę mniej.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...