Chleb na słodko, w Irlandii zwany Barmbrack, pieczony jest z okazji Halloween. Zawiera dużo bakalii. Wewnątrz ciasta umieszcza się różne przedmioty będące rodzajem wróżby, np. groszek (oznacza, że osoba która go znajdzie nie wyjdzie za mąż w przeciągu roku), patyczek (oznacza nieszczęśliwe małżeństwo), kawałek tkaniny (oznacza kłopoty finansowe), moneta (oznacza bogactwo) lub pierścionek (oznacza zamążpójście w przeciągu roku). Chlebek najlepiej smakuje po 2 dniach (najlepiej po wystudzeniu owinąć go folią spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu). Można go serwować z masełkiem do herbaty lub bez dodatków do kawy. Polecam!
Irlandzki chlebek z bakaliami
Składniki na keksówkę 20cm:
350g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane)
200ml zimnej, mocnej herbaty
50ml whisky
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g brązowego cukru
łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy herbatą i alkoholem, odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie owoce odsączamy zachowując herbaciano - alkoholowy płyn.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wbijamy jajko i mieszamy. Wlewamy herbatę z moczenia owoców (najlepiej partiami, aż do uzyskania konsystencji ciasta na muffinki) i mieszamy. Dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie, następnie studzimy na kratce. Po wystudzenia ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1-2 dni.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Źródło: barmbrack.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.