Strony

poniedziałek, 4 listopada 2013

Jabłka do szarlotki na zimę

 Zima zbliża się coraz większymi krokami dlatego warto przygotować ostatnie zapasy. Dzisiaj polecam jabłka prażone do szarlotki. Zimą wystarczy przygotować kruche ciasto i szybka szarlotka gotowa. Polecam!
 
 
 
Jabłka do szarlotki na zimę
 
Składniki:
 
3 kg jabłek
pół szklanki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
pół szklanki wody
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
sok z połowy cytryny
łyżeczka cynamonu (lub więcej)
 
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier, cukier z wanilią, sok z cytryny i wstawiamy na palnik. Jeśli jabłka puszczą dużo soku nie dodajemy wody, jeśli nie są zbyt soczyste (tak jak u mnie) to podlewamy wodą. Dusimy często mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy cynamon i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
 
SMACZNEGO!
 
 
 


3 komentarze:

  1. ja obieram jabłka scieram na dużych oczkach slodze w miare potrzeby klade do sloikow i pasteryzuje 20 minut gotowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekspresowo bez brudzenia garnków :) Wypróbuję!

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.