Zupa bardzo lubiana przez dzieci. Słodki krem z marchewki z lanymi kluseczkami będzie pożywnym daniem dla małych i dużych brzuszków.
Krem z marchewki
Składniki na 4 porcje:
Na krem:
mała cebula
4 duże marchewki
1 pietruszka
1 łyżka startego imbiru
500ml bulionu warzywnego
pół szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz
Na lane ciasto:
2 jajka
szczypta soli
mąka
Wykonanie:
Krem: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy marchew i pietruszkę i smażymy około 10 minut. Dodajemy imbir i wlewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem.
Lane ciasto: z jajek, soli i mąki robimy ciasto, powinno być gęste, ale powinno dać się wylewać z naczynia. Ciasto cienkim strumieniem wlewamy do zmiksowanej zupy cały czas ją mieszając. Dzięki temu powstaną nam różnej wielkości kluseczki. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
świetny pomysł na ciepły krem :)
OdpowiedzUsuńJA nie daję śmietany ale za to pod koniec gotowania dodaję nieco leju rzepakowego - nadaje taką fajną konsystencję, ale też olej jest przewodnikiem smaku, a przy tym jest najzdrowszym z tłuszczów dzięki temu że ma najlepszy skład tłuszczowy :)
OdpowiedzUsuń