Strony

sobota, 14 grudnia 2013

Chutney świąteczny

Chutney idealny do świątecznych smakołyków: pasztetów, mięs i serów. Ja zajadam go również na kanapce z plasterkiem sera lub wędliny. Polecam!
 
 
 
Chutney świąteczny
 
Składniki na 4 słoiczki:
 
200g cebuli
450g jabłek
300g gruszek
50g krojonych daktyli
200g octu jabłkowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej)
110g cukru
5 łyżek wody
 
Wykonanie:
 
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy 5 łyżek wody i dusimy, aż lekko zmięknie. Jabłka i gruszki obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Dusimy 20 minut. Dodajemy daktyle, sól, przyprawy, połowę octu i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy cukier oraz pozostały ocet, mieszamy i dusimy do zgęstnienia. Gorącą masę nakładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
 
SMACZNEGO!
 
 
Źródło: chutney.
 
Akcja: "Z cynamonem 2013"
 



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.