Jeśli czasem zostaje nam ryż z obiadu lub kolacji to można go wykorzystać do przygotowania placuszków ryżowych. Chrupiące i rumiane, podane z twarożkiem i rzodkiewką będą miłą odmianą od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Polecam!
Placuszki ryżowe z twarożkiem
Składniki:
Na placuszki:
150g ryżu
1 marchewka
2 jajka
100g startego sera gouda
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Na twarożek:
250g twarogu
kubek jogurtu naturalnego
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Placuszki: ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do niego jajka, startą na grubych oczkach marchew, ser, natkę i przyprawy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki ryżowe. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Twarożek: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i przyprawy. Mieszamy.
Placuszki podajemy z twarożkiem.
SMACZNEGO!
Źródło: placuszki.
Jako że jestem fanką placków, to muszę koniecznie przetestować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń