Zamiast tradycyjnych "mielonych" proponuję dzisiaj frykadelki z mozzarellą. Dzięki bułce namoczonej w mleku mięso jest bardziej soczyste. Przepis z miesięcznika Gotuj Krok po Korku. Polecam!
Frykadelki z serem
Składniki na 4 porcje:
500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 opakowanie sera mozzrella
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę dzielimy na mniejsze części, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy. Następnie odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy cebulę, jajko, musztardę, doprawiamy do smaku przyprawami i ręką dobrze wyrabiamy masę. Mozzarellę kroimy na słupki. Z masy formujemy płaskie kotleciki, na środku umieszczamy kawałek sera i sklejamy mięso formując podłużne frykadelki. Frykadelki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO!
Robię bardzo podobne ale dodaje jeszcze suszonego pomidora :) Są pyszne !
OdpowiedzUsuńMmmm... Porywam jednego! ;)
OdpowiedzUsuń