Strony

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Frykadelki z serem

 Zamiast tradycyjnych "mielonych" proponuję dzisiaj frykadelki z mozzarellą.  Dzięki bułce namoczonej w mleku mięso jest bardziej soczyste. Przepis z miesięcznika Gotuj Krok po Korku. Polecam!
 
 
 
Frykadelki z serem
 
Składniki na 4 porcje:
 
500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 opakowanie sera mozzrella
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
 
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę dzielimy na mniejsze części, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy. Następnie odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy cebulę, jajko, musztardę, doprawiamy do smaku przyprawami i ręką dobrze wyrabiamy masę. Mozzarellę kroimy na słupki. Z masy formujemy płaskie kotleciki, na środku umieszczamy kawałek sera i sklejamy mięso formując podłużne frykadelki. Frykadelki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
 
SMACZNEGO! 
 


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.