Ciasteczka z przepisu Siostry Anastazji, w jej książce nazwane całuskami i łączone z marmoladą. U mnie tylko z posypką z płatków migdałowych. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu. Polecam!
Kruche ciasteczka na gotowanych żółtkach
Składniki na około 30 sztuk:
100g miękkiego masła
2 gotowane żółtka
2 surowe żółtka
50g cukru pudru
200g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
białko do posmarowania
płatki migdałów do posypania
Wykonanie:
Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce około 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-5mm i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy połamanymi płatkami migdałowymi. Pieczemy około 12-15 minut w 170 stopniach.
Akcja: "Ciastka i ciasteczka"
Naprawdę smacznie wyglądają, spróbuję sobie takie przyrządzić ;-)
OdpowiedzUsuń