sobota, 21 grudnia 2013

Kruche ciasteczka na gotowanych żółtkach

 Ciasteczka z przepisu Siostry Anastazji, w jej książce nazwane całuskami i łączone z marmoladą. U mnie tylko z posypką z płatków migdałowych. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu. Polecam!

 
 
Kruche ciasteczka na gotowanych żółtkach
 
Składniki na około 30 sztuk:
 
100g miękkiego masła
2 gotowane żółtka
2 surowe żółtka
50g cukru pudru
200g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
białko do posmarowania
płatki migdałów do posypania
 
Wykonanie:
Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce około 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-5mm i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy połamanymi płatkami migdałowymi. Pieczemy około 12-15 minut w 170 stopniach.
 
SMACZNEGO!

 
Akcja: "Ciastka i ciasteczka"
 


1 komentarz:

  1. Naprawdę smacznie wyglądają, spróbuję sobie takie przyrządzić ;-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...