Strony

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Babeczki pomarańczowo - czekoladowe

 Kolejna propozycja w klimacie świątecznym. Tym razem pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki ze strony Arabeska, z moimi kosmetycznymi zmianami. Krem mojego pomysłu, można zastosować inne wersje. Polecam!


 
Babeczki pomarańczowo - czekoladowe
 
Składniki na 12 sztuk:
 
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej
 
Na krem:
 250ml śmietanki kremówki 30%
100g ciemnej czekolady
łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy z przestudzonym masłem, jajkami, skórką pomarańczową. Suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Kremem napełniamy szprycę, dekorujemy babeczki. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.