Od jakiegoś czasu chodziły za mną rogaliki z czekoladą. Gdy tylko natknęłam się na ten przepis na stronie Leśny Zakątek od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk.
Mleczne rogaliki z czekoladą
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
600g mąki pszennej
100g cukru
100g masła, roztopionego i przestudzonego
5g soli
szklanka mleka
3 jajka
20g świeżych drożdży
Na nadzienie:
pół tabliczki czekolady deserowej
200 g serka ricotta
cukier do smaku
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania rogalików
pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki (masło dodajemy na końcu). Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Ciasto odkładamy pod ściereczką do podwojenia objętości (1-1,5godziny). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm, wycinamy trójkąty (wielkość dowolna).
Nadzienie: serek mieszamy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą, możemy dosłodzić cukrem w razie konieczności.
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nadzienia (u szerszej strony), zwijamy w stronę szpica i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia). Po wystudzeniu regaliki dekorujemy roztopioną czekoladą przełożoną do woreczka foliowego, w którym odcinamy róg tak, by powstał mały otwór.
SMACZNEGO!
porywam kilka na śniadanko;)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mąż mnie męczy o rogaliki właśnie z czekoladą, bo zawsze robię z marmoladą. Chyba znalazłam odpowiednią inspirację. Pozdrawiam i zapraszam do mnie (:
OdpowiedzUsuń