Strony

poniedziałek, 30 marca 2015

Babeczki koszyczki

Dekoracyjne babeczki koszyczki będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Interesujące zwłaszcza dla dzieci ze względu na wygląd oraz dekoracje z żelków i czekoladowych jajeczek. Babeczki na bazie klasycznego ciasta ucieranego z dodatkiem drobinek czekoladowych, lekkie i puszyste, z przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Polecam!
 

 
 
Babeczki koszyczki
 
Składniki na 8 sztuk:

 
Na babeczki:
110 g masła
60g drobnego cukru do wypieków
110g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie)
 
Na krem:
200ml śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
łyżka cukru pudru
 
Dodatkowo:
czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji
8 długich żelków
8 wykałaczek
 
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Babeczki nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
 
Krem: kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec dodajemy cukier puder. Masą dekorujemy babeczki.
 
Żelki wbijamy do babeczek za pomocą przełamanych na pół wykałaczek, na kremie układamy czekoladowe jajeczka.

SMACZNEGO!
 
 



2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.