Hot Cross Buns czyli bułeczki z krzyżykiem są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek w niektórych krajach (np. Wielka Brytania, Irlandia). Są to słodkie, lekko korzenne bułeczki z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Mięciutkie, glazurowane słodkim syropem, pyszne. Przepis z Moich Wypieków. Polecam!
Hot Cross Buns
Składniki na 10 sztuk:
Na zaczyn:
37g mąki pszennej chlebowej
190g ciepłego mleka
pół łyżki cukru
18g świeżych drożdży (lub 9g drożdży suchych)
Na ciasto właściwe:
zaczyn jw.
340g mąki pszennej chlebowej
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki przyprawy do piernika
pół szklanki rodzynek
łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z połowy pomarańczy
Na krzyżyki:
50g mąki
70g wody
Na glazurę:
1/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (zaczyn będzie rzadki) i odstawiamy na 30 - 40 minut pod przykryciem.
Ciasto właściwe: mąkę mieszamy rękami z miękkim masłem do momentu, aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, cukier, sól, przyprawę korzenną i mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut. Pod koniec dodajemy rodzynki i skórkę kandyzowaną i otartą skórkę z pomarańczy i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Krzyżyki: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do woreczka foliowego. Masa musi być na tyle gęsta by nie spłynęła z bułeczek, ale i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć z woreczka.
Glazura: wodę i cukier umieszczamy w rondelku, zagotowujemy ciągle mieszają.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na wyrośnięte bułeczki wyciskamy z woreczka z odciętym rogiem krzyżyki. Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie smarujemy je gorącym syropem.
SMACZNEGO!
Wykonanie:
Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (zaczyn będzie rzadki) i odstawiamy na 30 - 40 minut pod przykryciem.
Ciasto właściwe: mąkę mieszamy rękami z miękkim masłem do momentu, aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, cukier, sól, przyprawę korzenną i mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut. Pod koniec dodajemy rodzynki i skórkę kandyzowaną i otartą skórkę z pomarańczy i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Krzyżyki: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do woreczka foliowego. Masa musi być na tyle gęsta by nie spłynęła z bułeczek, ale i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć z woreczka.
Glazura: wodę i cukier umieszczamy w rondelku, zagotowujemy ciągle mieszają.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na wyrośnięte bułeczki wyciskamy z woreczka z odciętym rogiem krzyżyki. Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie smarujemy je gorącym syropem.
SMACZNEGO!
śliczne! jakie równiutkie:)
OdpowiedzUsuńKorzenne bułeczki? ;) brzmi pysznie! Wesolych!
OdpowiedzUsuń