Dzisiaj przepis znaleziony w broszurce Biedronki. Fajne łódki z ciasta na pizzę napełnione farszem mięsno - warzywnym. Przepis z moimi zmianami. Łódki pięknie prezentują się na talerzu, idealne na obiad lub kolację. Do tego są szybkie w wykonaniu. Można je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam!
Łódki z farszem mięsnym
Składniki na 4 sztuki:
Na ciasto:
200g mąki pszennej
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
pół łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
125ml letniej wody
łyżka oliwy
Na farsz:
250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 cebula
ząbek czosnku
mała papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy
przyprawy: sól, pieprz, oregano
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Ciasto: drożdże mieszamy z mąką białą i pełnoziarnistą, dodajemy sól, wodę, mieszamy do połączenia składników, dodajemy oliwę i zagniatamy 5 minut. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut.
Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Końce zlepiamy jak w pierogach zostawiając środek otwarty. Łódeczki układamy na papierze do pieczenia.
Do piekarnika wstawiamy dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni z blachą w środku, po nagrzaniu się piekarnika na rozgrzaną blachę przenosimy wraz z papierem łódki. Pieczemy około 10 minut.
SMACZNEGO!
prześliczne i na pewno bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjne danie.
OdpowiedzUsuńMmmm... aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤