Poncz to gorący lub mrożony napój alkoholowy pochodzący z Indii. Przygotowywany jest z herbaty, cukru, owoców oraz alkoholu (wina, wódki lub rumu). Podawany w dużych wazach i serwowany w dużych ilościach. Jest to lekki, orzeźwiający trunek. U mnie dzisiaj poncz na bazie mocnej, czarnej herbaty i czerwonego wina z dodatkiem cytrusów, goździków i ziela angielskiego. Poncz można wzbogacić kieliszkiem rumu. W upalne dni poncz najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem, w chłodniejsze można go pogrzać i serwować na rozgrzanie. Polecam!
Poncz
Składniki:
1l czerwonego, półsłodkiego wina
2 cytryny
2 pomarańcze
1l wody
4 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
2cm świeżego imbiru
90g cukru
20g czarnej herbaty
kieliszek rumu (opcjonalnie)
kieliszek rumu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem i goździkami. Imbir kroimy w cienkie plasterki. Herbatę z imbirem umieszczamy w dzbanku do zaparzania herbaty, zalewamy gorącą wodą z przyprawami. Napar odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie odcedzamy przez sitko. W dużej wazie umieszczamy pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny, wlewamy napar, wino i rum, mieszamy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.