Strony

czwartek, 31 grudnia 2015

Roladki z pieczarkami

Kolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy!




Roladki z pieczarkami

Składniki na 6 sztuk:

6 plastrów schabu
300g pieczarek
1 cebula
ząbek czosnku
1-2 szklanki bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka majonezu
łyżka śmietany
łyżeczka mąki pszennej
łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy majonezem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy do sosu). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia.
Na każdy płat mięsa, na stronę posmarowaną majonezem nakładamy farsz, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem.
Na patelni podsmażamy pozostałe pieczarki pokrojone w plasterki, dodajemy do roladek. Dusimy do miękkości (około 60 minut). Następnie roladki wyjmujemy, wyjmujemy wykałaczki lub zdejmujemy nitki, sos zagęszczamy śmietaną i mąką, zagotowujemy. Do sosu wkładamy roladki, chwilę razem podgrzewamy, sos doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem,

SMACZNEGO!


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.