Doskonałe połączenie mięty i czekolady. Lekka, orzeźwiająca rolada czekoladowo - miętowa. Masę możemy ubarwić na zielono, lecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków. Polecam!
Rolada miętowa
Składniki:
Na biszkopt kakaowy:
4 jajka
100g drobnego cukru do wypieków
100g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki
Na masę miętową:
300g mascarpone
200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty
2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście
Dodatkowo:
starta czekolada do dekoracji
Dodatkowo:
starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt: Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do wykończenia składnika. Dodajemy po 1 żółtku miksując dokładnie po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy suche składniki oraz startą czekoladę i lekko mieszamy. Dużą formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy cienko na całej formie. Pieczemy około 12-15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem papierem do góry. Zdejmujemy delikatnie papier, biszkopt zwijamy wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa miętowa: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników.
Ostudzoną roladę rozwijamy, z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę rozsmarowujemy całość na biszkopcie zostawiając z jednej strony 2cm wolnego miejsca. Roladę zwijamy w stronę pustego paska, układamy złączeniem do dołu. Wierzch smarujemy pozostałą masą, dekorujemy startą czekoladą i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Mnie mięta nie do konca odpowiada w ciastach i slodyczach :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Znikła by z mojego stołu bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie