Strony

środa, 13 stycznia 2016

Krem z marchewki i soczewicy

Soczewica jest cenną rośliną dla naszego zdrowia. Zawiera dużo białka, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, A, K, wapnia magnezu, żelaza. Naukowcy z Olsztyna znaleźli w niej również taniny - zawiązki mogące chronić organizm przed nowotworami. Marchew z kolei jest źródłem wielu witamin, w tym bardzo ważnej witaminy A oraz witamin z grupy B, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Poprawia wygląd skóry i podnosi odporność. Połączenie tych dwóch składników daje nam bombę witaminową, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Dzisiaj u mnie soczewica i marchew w postaci pysznego kremu. Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam!



Krem z marchewki i soczewicy

Składniki na 4 porcje:

3 duże marchewki
1/4 korzenia selera (niedużego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g soczewicy czerwonej
1,5 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę. 
Cebulę, czosnek, marchew i seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy z kremem. Krem podajemy udekorowany płatkami migdałów.

SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. Ach, jak ja takie zupy lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krem z marchewki :) a jeszcze z soczewicą - to juz w ogole ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła przepyszna ! Nie byłam przekonana do soczewicy, ale ta zupa bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z soczewicą jeszcze nie próbowałam , dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.