sobota, 21 maja 2016

Bułki kokardki orkiszowo - przenne

Ekspresowe bułeczki w modnym ostatnio kształcie kokardek. Do tego zdrowe, bo  w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!





Bułki kokardki orkiszowo - pszenne

Składniki na 10 sztuk:

250g mąki pszennej chlebowej
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300ml wody 
10g drożdży suszonych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka 
ziarna do posypania bułek

Wykonanie:
Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 15 cm i grubości 1cm. Ciasto kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Każdy kawałek ciasta skręcamy w połowie tak , by powstała kokardka. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami. Kokardki pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...