Nieco ponad miesiąc temu moja córeczka obchodziła urodziny. Zamarzył jej się tort Barbie, a wiadomo że każdy rodzic zrobi wszystko, by spełnić marzenie swojego dziecka. Miałam obawy, czy tort się uda, zrobiłam nawet tort próbny żeby się przekonać jak wyjdzie całość. Okazało się, że tort wcale nie jest trudny, wystarczy odpowiednia forma do pieczenia, a przekładanie biszkoptów masą i dekorowanie niczym się nie różni od wykańczania tradycyjnego tortu. Tort przełożyłam 2 masami, śmietankową z mascarpone oraz masą z soku marchewkowego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam!
Tort Barbie
Składniki:
Na biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem owocowy:
300ml soku Kubuś z marchewką
1 budyń śmietankowy
Na krem śmietankowy:
300ml śmietanki kremówki
300g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300ml soku Kubuś z marchewką
1 budyń śmietankowy
Na krem śmietankowy:
300ml śmietanki kremówki
300g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Do dekoracji:
czerwony barwnik spożywczy
300ml śmietanki kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
kolorowe serduszka cukrowe
lalka Barbie
lalka Barbie
Wykonanie:
Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 4 blaty.
Masa owocowa: z podanej ilości soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z budyniem. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy budyń, mieszamy do powstania gęstej masy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia mieszając co jakiś czas.
Masa śmietankowa: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części.
Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy.
Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy masę budyniową. Przykrywamy trzecim blatem. Biszkopt nasączamy, wykładamy masę śmietankową i przykrywamy najmniejszym biszkoptem. Najmniejszy biszkopt nacinamy ostrym nożem na głębokość 2cm tworząc X. Cały tort smarujemy odłożonym kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do kremówki i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Z masy odkładamy kilka łyżek, do większej części dodajemy barwnik (tyle, by powstał kolor różowy) i miksujemy. Białą część masy nakładamy do rękawa z płaską końcówką, różową masę przekładamy do rękawa z końcówką Wilton 1M.
Tort wyjmujemy z lodówki, na środku wbijamy lalkę pozbawioną nóg. Białą masą dekorujemy przód sukienki oraz lalkę. Resztę sukienki dekorujemy różową masą tworząc duże kwiaty. Całość dekorujemy serduszkami cukrowymi wg uznania. Tort ponownie schładzamy.
SMACZNEGO!
Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 4 blaty.
Masa owocowa: z podanej ilości soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z budyniem. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy budyń, mieszamy do powstania gęstej masy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia mieszając co jakiś czas.
Masa śmietankowa: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części.
Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy.
Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy masę budyniową. Przykrywamy trzecim blatem. Biszkopt nasączamy, wykładamy masę śmietankową i przykrywamy najmniejszym biszkoptem. Najmniejszy biszkopt nacinamy ostrym nożem na głębokość 2cm tworząc X. Cały tort smarujemy odłożonym kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do kremówki i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Z masy odkładamy kilka łyżek, do większej części dodajemy barwnik (tyle, by powstał kolor różowy) i miksujemy. Białą część masy nakładamy do rękawa z płaską końcówką, różową masę przekładamy do rękawa z końcówką Wilton 1M.
Tort wyjmujemy z lodówki, na środku wbijamy lalkę pozbawioną nóg. Białą masą dekorujemy przód sukienki oraz lalkę. Resztę sukienki dekorujemy różową masą tworząc duże kwiaty. Całość dekorujemy serduszkami cukrowymi wg uznania. Tort ponownie schładzamy.
SMACZNEGO!
Spóźnione życzenia urodzinowe dla Pani Córeczki, sto lat w szczęściu i zdrowiu! Uwielbiam Pani przepisy. POZDRAWIAM SERDECZNIE.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Dziękuję
UsuńPIEKNY!!!!
OdpowiedzUsuń