Strony

niedziela, 4 grudnia 2016

Roladki ze śliwką

Dzisiaj szybkie roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. Polecam!



Roladki ze śliwką

Składniki na 4 roladki:
4 plastry schabu
4 plastry surowej szynki wędzonej
garść suszonych śliwek
0.5 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda
łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia 

Wykonanie:
Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna propozycja. chętnie wykorzystsm pomył :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym oooj na pewno! *.*

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.