Strony

środa, 30 sierpnia 2017

Drożdżowe babeczki z kruszonką

Babeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z Moich Wypieków.





Drożdżowe babeczki z kruszonką

Składniki na 10 sztuk:
230g mąki pszennej
14 g świeżych drożdży
50g cukru
125ml mleka
2 żółtka
50g roztopionego masła
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Na kruszonkę:
50g roztopionego masła
60g mąki pszennj
50g cukru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru w prawdziwą wanilią

Na nadzienie:
dowolny dżem, marmolada, czekolada, świeże owoce

Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka

Wykonanie:
Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Mąkę przesiewamy dna stolnicę, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy na okrągły placek, na środek wkładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy formując kulkę. Nadziane babeczki wkładamy do formy do muffinek i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrabiamy rozcierając między palcami do powstania kruszonki.


Wyrośnięte babeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, obsypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

SMACZNEGO!




Do wyrabiania ciasta polecamy silikonową, dużą stolnicę marki Galicja dostępną w sklepie Makowski Kredens.





Silikonowa stolnica to idealna pomoc w kuchni. Nie wymaga natłuszczania, a po użyciu łatwo ją wyczyścić. Nie przywiera do podłoża, ciasto wyjątkowo łatwo się wyrabia. Nie chłonie zapachów, nie nasiąka płynami.  Wygodna do przechowywania – można ją składać i zwijać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.