Ze świątecznych słodkich propozycji polecam dzisiaj kruche ciasteczka z dżemem. Ciasteczka w Wielkanocnym wydaniu, ale możemy je przygotować na każdą okazję używając innych foremek. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Przy tym stanowią piękną ozdobę stołu. Polecam!
Kruche ciasteczka z dżemem
Składniki na 2-3 duże blaszki:
Na ciasto:
200g zimnego masła
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
do przełożenia dowolny dżem (u mnie morelowy)
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, dowolnymi foremkami wycinamy kształty. W połowie wyciętych ciastek wycinamy dziurki (np. za pomocą nakrętki od butelki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
Ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką, układamy na paterze.
SMACZNEGO!
Do przygotowania ciastek użyłam foremek wielkanocnych marki Wilton dostępnych w sklepie Makowski Kredens.
fajne tez mam w planie w tym roku takie zrobić.
OdpowiedzUsuń