Spory o kremówkę i napoleonkę toczą się od dawna. Jak podaje encyklopedia Wikipedia kremówka i napoleonka to jedno i to samo ciastko na cieście francuskim, przełożone kremem waniliowym lub budyniowym i posypane cukrem pudrem. Jednak w niektórych częściach Polski (np. w Krakowie) napoleonką nazywane jest ciastko z różowym lub białym kremem z białek, wysokie na około 10 cm i okrutnie słodkie :) Dla mnie, osoby pochodzącej spod Krakowa, kremówka jest zdecydowanie budyniowa (słynne kremówki papieskie z Wadowic są znane każdemu i najsmaczniejsze), a napoleonka to bardzo słodkie ciastko, lekkie i puszyste.
Kremówka budyniowa
Składniki na foremkę 20x24cm:
2 płaty ciasta francuskiego
1 litr mleka
50g masła
4 żółtka
2 całe jajka
20 dkg cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub torebka cukru z prawdziwą wanilią
12dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania kremówki
Wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego upiec w temperaturze około 200 stopni (15-20minut). Ostudzić. Z litra mleka odlać szklankę. Resztę zagotować z cukrem, ziarenkami wanilii (lub cukrem z wanilią) i masłem. Obie mąki, żółtka i całe jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta przycinamy do wielkości foremki i układamy na dnie. Wylewamy lekko ciepły budyń. Na masie układamy drugi płat ciasta, również przycięty. Foremkę z kremówką owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami (cisto francuskie mocno się kruszy) na kwadraty.
ALE mi zrobilas smaka ta kremowka:)wyglada pysznie,az slinka cieknie....Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam pytanko co do wykonania kremu...dlaczego nie ucierasz ugotowanego budyniu z maslem?
OdpowiedzUsuńBardzo trafna uwaga :) Umknęło mi masło, ale nie ucieram go z budyniem, lecz dodaję w trakcie jego gotowania :) Tak jest troszkę szybciej i prościej, ale jak najbardziej można masło utrzeć z zimnym budyniem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno....sorry ze tak droze ale mam jedna watpliwosc skoro ma to byc kremowka budyniowa to mozna chyba dodac luzke budyniu badz kremu karpatka ....co myslisz? w smaku wowczas przypominalo by to kremowke BUDYNIOWA
OdpowiedzUsuńZe składników mleko - mąka - jajka - cukier wychodzi budyń domowy więc nie widzę konieczności dodawania czegoś więcej, zawsze można przygotować budyń z torebki, ale o niebo lepiej smakuje taki domowy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMOZE i masz racje ,a dlatego tak ciagle pytam o te kremoweczke ;) bo zblizaja sie moje urodzinkji i bardzo chcialabym przygotowac cos exstra! i szukam sprawdzonego dobrego przepisu.....POZDRAWIAM! cos mi sie wydaje ze zaufam Tobie I skorzystam z Twojego przepisu,.....
OdpowiedzUsuńW razie wątpliwości proszę pisać. Mogę jeszcze dodać, iż kremówkę najlepiej chłodzić 24 godziny, wtedy masa nabierze idealnej konsystencji i będzie pięknie się kroić. Ewentualnie można spróbować zrobić masę z karpatki - przepis również na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńTa kremówka jest NAJLEPSZA. Kilka miesięcy temu szukałam przepisu na moją pierwszą domową kremówkę. Jutro będę robić ją kolejny raz:) Polecam wszystkim. Oczywiście podpisuję się również pod tym , że najlepiej smakuje schłodzona 24h. mniammmmm:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakończyłam i chłodzi się.....Dziękuję za przepis...:-)...Wyszło wspaniale!
OdpowiedzUsuń