poniedziałek, 23 maja 2011

Kremówka czy napoleonka???

Spory o kremówkę i napoleonkę toczą się od dawna. Jak podaje encyklopedia Wikipedia kremówka i napoleonka to jedno i to samo ciastko na cieście francuskim, przełożone kremem waniliowym lub budyniowym i posypane cukrem pudrem. Jednak w niektórych częściach Polski (np. w Krakowie) napoleonką nazywane jest ciastko z różowym lub białym kremem z białek, wysokie na około 10 cm i okrutnie słodkie :) Dla mnie, osoby pochodzącej spod Krakowa, kremówka jest zdecydowanie budyniowa (słynne kremówki papieskie z Wadowic są znane każdemu i najsmaczniejsze), a napoleonka to bardzo słodkie ciastko, lekkie i puszyste.

Kremówka budyniowa



Składniki na foremkę 20x24cm:

2 płaty ciasta francuskiego

1 litr mleka
50g masła
4 żółtka
2 całe jajka
20 dkg cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub torebka cukru z prawdziwą wanilią
12dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego upiec w temperaturze około 200 stopni (15-20minut). Ostudzić. Z litra mleka odlać szklankę. Resztę zagotować z cukrem, ziarenkami wanilii (lub cukrem z wanilią) i masłem. Obie mąki, żółtka i całe jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta przycinamy do wielkości foremki i układamy na dnie. Wylewamy lekko ciepły budyń. Na masie układamy drugi płat ciasta, również przycięty. Foremkę z kremówką owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami (cisto francuskie mocno się kruszy) na kwadraty.


10 komentarzy:

  1. ALE mi zrobilas smaka ta kremowka:)wyglada pysznie,az slinka cieknie....Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko co do wykonania kremu...dlaczego nie ucierasz ugotowanego budyniu z maslem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo trafna uwaga :) Umknęło mi masło, ale nie ucieram go z budyniem, lecz dodaję w trakcie jego gotowania :) Tak jest troszkę szybciej i prościej, ale jak najbardziej można masło utrzeć z zimnym budyniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. i jeszcze jedno....sorry ze tak droze ale mam jedna watpliwosc skoro ma to byc kremowka budyniowa to mozna chyba dodac luzke budyniu badz kremu karpatka ....co myslisz? w smaku wowczas przypominalo by to kremowke BUDYNIOWA

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze składników mleko - mąka - jajka - cukier wychodzi budyń domowy więc nie widzę konieczności dodawania czegoś więcej, zawsze można przygotować budyń z torebki, ale o niebo lepiej smakuje taki domowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. MOZE i masz racje ,a dlatego tak ciagle pytam o te kremoweczke ;) bo zblizaja sie moje urodzinkji i bardzo chcialabym przygotowac cos exstra! i szukam sprawdzonego dobrego przepisu.....POZDRAWIAM! cos mi sie wydaje ze zaufam Tobie I skorzystam z Twojego przepisu,.....

    OdpowiedzUsuń
  7. W razie wątpliwości proszę pisać. Mogę jeszcze dodać, iż kremówkę najlepiej chłodzić 24 godziny, wtedy masa nabierze idealnej konsystencji i będzie pięknie się kroić. Ewentualnie można spróbować zrobić masę z karpatki - przepis również na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta kremówka jest NAJLEPSZA. Kilka miesięcy temu szukałam przepisu na moją pierwszą domową kremówkę. Jutro będę robić ją kolejny raz:) Polecam wszystkim. Oczywiście podpisuję się również pod tym , że najlepiej smakuje schłodzona 24h. mniammmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zakończyłam i chłodzi się.....Dziękuję za przepis...:-)...Wyszło wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...