Strony

czwartek, 16 czerwca 2011

Bogracz

Bogracz to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często bograczem nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Ja proponuję dzisiaj bogracz z lanym ciastem.

Bogracz z lanym ciastem



Składniki na około 4 porcje:

60 dkg mięsa wołowego
2 cebule
30 dkg pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
 szklanka bulionu wołowego
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki śmietany
natka pietruszki

Na lane ciasto:
1 jajko
szklanka mąki
woda
sól
opcjonalnie suszona natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy straci czerwony kolor przyprawiamy solą, a następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. W dużym garnku podsmażamy cebule podzielone na piórka. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry. Solimy i chwilę dusimy. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy mięso zmięknie przekładamy razem z sosem z duszenia do pieczarek i całość gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem i zabielamy śmietaną. Dodajemy sporo natki.
Lane ciasto: do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Lekko solimy. Następnie dodajemy tyle wody, aby wyszło lejące się ciasto. Można dodać łyżkę suszonej natki. W garnku zagotowujemy wolę z solą, małą łyżeczką nabieramy ciasto i wlewamy  na wrzątek (ja za każdym razem przed nabraniem ciasta łyżeczkę zanurzam w gotującej się wodzie, ciasto się nie przykleja). Gotujemy do wypłynięcia klusek na powierzchnię, a następnie odcedzamy i przekładamy do bogracza. Pyszne i sycące danie!


A z napojów "wyskokowych" polecam kubańskie mojito. Jest to koktajl alkoholowy na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku z nutką melona. Podany w wydrążonych melonach będzie hitem każdej imprezy :)

Mojito w melonie

Składniki na 2 porcje:

2 melony
120 ml białego rumu
kilka listków mięty
3 limonki
80 g brązowego cukru
szklanka kruszonego lodu
300 ml gazowanej wody

Wykonanie:
Z każdego melona obcinamy wierzch, łyżeczką wybieramy pestki, a z miąższu wycinamy kulki (są specjalne przyrządy do wycinania kulek). Miętę myjemy, obrywamy listki. Umyte limonki kroimy na ćwiartki i tłuczemy (np. pałką do ucierania) z brązowym cukrem i  listkami mięty. Przecedzamy przez sito, dodajemy rum, wodę i lód. Do wydrążonych melonów wrzucamy po kilka kulek z miąższu i zalewamy drinkiem. Dekorujemy miętą i podajemy ze słomką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.