Strony

czwartek, 30 czerwca 2011

Chleb z ziemniakami

Dzisiaj polecam prosty chlebek na drożdżach z dodatkiem ziemniaków. Dzięki ziemniakom chlebuś jest lekko wilgotny i ma ładny, żółtawy kolor, pozostaje też dłużej świeży. Chrupiąca skórka jeszcze bardziej dodaje mu atrakcyjności.

Chlebek z ziemniakami



Składniki na średni okrągły bochenek:

10g drożdży
2 małe ziemniaki (100g)
40 dkg mąki pszennej chlebowej
220ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki, sól, wlewamy rozprowadzone drożdże i resztę wody i oliwę. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Następnie z chleba formujemy okrągły bochenek lub przekładamy do koszyczka do wyrastania. U mnie wyrastał w koszyczku - ściereczką lnianą wyłożyłam koszyk, mocno oprószyłam mąką i przełożyłam ciasto. Można również upiec w keksówce natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Ciasto powinno jeszcze wyrastać kolejną godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Do osobnej, mniejszej formy wsypujemy pół szklanki kostek lodu. Chlebek przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika, a na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z lodem - dzięki parowaniu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca (opcjonalnie ścianki piekarnika można spryskać wodą). Chleb pieczemy 10 minut w 240 stopniach, a następnie zmniejszamy do 210 i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Studzimy i można zajadać.



Źródło: chleb

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.