Sezon na warzywa w pełni, dlatego dzisiaj u mnie pyszna zielona fasolka z sosem po prowansalsku. Można ją podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami idealnie pasuje do fasolki. Zieloną fasolkę można swobodnie zastąpić żółtą.
Zielona fasolka po prowansalsku
Składniki na 2 porcje:
30-40 dkg zielonej fasolki
3-4 duże pomidory lub puszka pomidorów rozdrobnionych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem (lub wlewamy pomidory z puszki). Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Umytą fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Sos wykładamy na talerze, na nim układamy fasolkę. Dekorujemy zieleniną.
Pieknie,apetycznie,zdrowo i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńZachęca samo zdjęcie.
OdpowiedzUsuńObowiązkowo spróbuje zrobić.
:)))