Strony

czwartek, 30 czerwca 2011

Zielona fasolka

Sezon na warzywa w pełni, dlatego dzisiaj u mnie pyszna zielona fasolka z sosem po prowansalsku. Można ją podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami idealnie pasuje do fasolki. Zieloną fasolkę można swobodnie zastąpić żółtą.



Zielona fasolka po prowansalsku

Składniki na 2 porcje:

30-40 dkg zielonej fasolki
3-4 duże pomidory lub puszka pomidorów rozdrobnionych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem (lub wlewamy pomidory z puszki). Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Umytą fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Sos wykładamy na talerze, na nim układamy fasolkę. Dekorujemy zieleniną.



2 komentarze:

  1. Pieknie,apetycznie,zdrowo i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęca samo zdjęcie.
    Obowiązkowo spróbuje zrobić.
    :)))

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.