Strony

środa, 8 czerwca 2011

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki inaczej paszteciki z kapustą i grzybami prezentuję po komentarzu Czytelniczki Justyny. Pytała o przepis na paszteciki z kapustką, a sama od jakiegoś czasu przymierzałam się do przygotowania takich. Ciasto takie samo jak w przypadku pasztecików z mięsem. Moim zdaniem ciasto krucho - drożdżowe świetnie nadaje się do pasztecików. Smacznego i pozdrowienia dla Justynki!!


Kapuśniaczki


Składniki na około 10 kapuśniaczków:

 Na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki kwaśniej śmietany
4 dkg drożdży świeżych
2 jajka
12 dkg margaryny
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru

Na farsz:
25 dkg kiszonej kapusty
1 cebula
ząbek czosnku
4 pieczarki
garść suszonych grzybków
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek

Wykonanie:
Farsz: kapustę drobno kroimy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Grzybki suszone zalewamy wrzątkiem, moczymy kilka godzin, a najlepiej całą noc, a następnie gotujemy 20 minut. Po ostudzeniu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, chwilę dusimy. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy kapustę kiszoną, grzybki suszone, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Farsz dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy kminek. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia i wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.
Ciasto:drożdże rozprowadzamy ze śmietaną (musi mieć temperaturę pokojową) i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, margarynę, 2 żółtka (białka odkładamy do posmarowania ciasta) oraz rozprowadzone drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt szerokości około 15cm i grubości około 0,5cm. Na środku ciasta układamy wałeczek farszu.


Ciasto składamy tak, by boki prostokąta pokryły się i farsz został zamknięty w środku.


Brzegi ciasta uciskamy widelcem, by lepiej skleiły się. Wałek kroimy na mniejsze części, a złączone brzegi nacinamy nożem tworząc "pazurki".


Kapuśniaczki układamy na wyłożonej natłuszczonym papierem blaszce. Kapuśniaczki smarujemy białkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.





5 komentarzy:

  1. Ale niespodzianka Patusiu!!!! ;-)))
    Zrobię je jak najszybciej i dam Ci znać jak wyszły... Myślę, że będą pyszne jak wszystkie Twoje dania... :-)))
    Ostatnio zrobiłam zupkę wiejską i kurczaczka w ziołowym cieście z sosem czosnkowym....mmmmm....smakowitości...;-)))
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!!!
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała przyjemność po mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie takiego przepisu szukalam,wygladaja pysznie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak wyglądają tak smakują :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. kapusniaczki sa WSPANIAŁE i takie szybkie!!
    Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.