Szarlotka zwana jest również jabłecznikiem. Ciasto wywodzi się z Francji, ale jest bardzo popularne w Polsce. U mnie dzisiaj szarlotka z bezą. Pyszne kruche ciasto, aromatyczna masa jabłkowa i puszysta pianka sprawiają, iż delektujemy się każdym kęsem. Domowa szarlotka na każdą okazję.
Szarlotka z bezą
Składniki na blaszkę 25 x 25cm:
Na ciasto:
2 szklanka mąki
pół kostki margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
Beza:
3 białka
pół szklanki cukru
budyń waniliowy (proszek)
Wykonanie:
Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę siekamy razem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i dalej siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ciasto powinno lekko zachodzić na brzegi foremki. Ciasto dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Resztę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
2 szklanka mąki
pół kostki margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
Beza:
3 białka
pół szklanki cukru
budyń waniliowy (proszek)
Wykonanie:
Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę siekamy razem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i dalej siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ciasto powinno lekko zachodzić na brzegi foremki. Ciasto dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Resztę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy na drobne cząstki i lekko podsmażamy. Gdy zmiękną i odparuje namiar soku dodajemy cynamon. Mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
Masę jabłkową wykładamy na ciasto rozłożone na blaszce, na jabłka wylewamy bezę. Pozostałą 1/3 ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na bezę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
Masę jabłkową wykładamy na ciasto rozłożone na blaszce, na jabłka wylewamy bezę. Pozostałą 1/3 ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na bezę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Krokieciki z pieczarkami i serem
Składniki:
8 naleśników (warto do ciasta wrzucić łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki której naleśniki będą elastyczne)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
15-20 dkg żółtego sera
2-3 jajka do panierowania
bułka tarta
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebule, po zeszkleniu dodajemy pieczarki i przyprawiamy pieprzem i sola. Gdy woda odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Ser trzemy na tarce i dodajemy do zimnego farszu i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy i panierujemy w jajku i bułce, smażymy na złoty kolor. Podawać z barszczykiem. Palce lizać!!!
8 naleśników (warto do ciasta wrzucić łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki której naleśniki będą elastyczne)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
15-20 dkg żółtego sera
2-3 jajka do panierowania
bułka tarta
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebule, po zeszkleniu dodajemy pieczarki i przyprawiamy pieprzem i sola. Gdy woda odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Ser trzemy na tarce i dodajemy do zimnego farszu i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy i panierujemy w jajku i bułce, smażymy na złoty kolor. Podawać z barszczykiem. Palce lizać!!!
Aaale Twoje krokieciki wyglądają apetycznie...no i mam pomysł na dzisiejszy obiadek... ;-))...bo parę naleśniczków zostało mi z poprzedniego dnia...
OdpowiedzUsuńSzarlotkę robię bardzo podobną - tylko zamiast budyniu dodaję czerwony kisiel i wychodzi kolorowa beza...;-))
Pozdrawiam cieplutko i czekam na kolejne wspaniałe przepisy... ;-))
Justyna
Właśnie, zjadłam kawałek szarlotki według Twojego przepisu, pyszna! najważniejsze że wyszła bo zazwyczaj ciasta jakie piekę to zakalce. Dziękuję
OdpowiedzUsuńGośka
Szarlotka super!!! Tylko wyszła mi lekko bladawa, więc mam pytanie pieczemy z termoobiegiem czy normalnie góra-doł. Mała
OdpowiedzUsuńWitam, ja piekę z termoobiegiem. Akurat mój piekarnik ma tendencję do mocnego przypiekania, ale jeśli ciasto wyszło blade można je przez ostatnie 10 minut pieczenia dopiekać w wyższej temperaturze (180 stopni). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj szarlotkę. REWELACJA. Polecam
OdpowiedzUsuńniestety beza w szarlotce wyszła jak guma...wszystko zrobiłam zgodnie z przpisem
OdpowiedzUsuńCiasto pieczone na termoobiegu czy bez?
Usuńmmm... fantastyczna! właśnie ją jem, na gorąco smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńMałe moje uwagi: proponuję 1łyżeczkę cynamonu,ja wzięłam 2 i za bardzo moim zdaniem czuć ją, a i jeżeli włoży się ciasto do nagrzanego już piekarnika to wystarczy piec 35min :)
UsuńPiękna puszysta beza na tej szarlotce , ja mimo że dużo piekę różnych ciast to z bezą mam zawsze problem, mam prośbę o dokładny opis jak zrobić taką puszystą , z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Białka ubijamy na sztywno, zaczynamy dodawać cukier po 1 łyżce. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (sprawdzamy rozcierając pianę między palcami). Następnie dodajemy proszek budyniowy i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Pianę delikatnie wykładamy na ciasto. Jeśli blaszka jest duża można zwiększyć proporcje bezy, np. dać 5 białek, 3/4 szklanki cukru i 1,5 opakowania budyniu wtedy piana będzie wyższa. U mnie proporcje na małą blaszkę i pianka wyszła wyższa. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za dokładny opis wykonania bezy
UsuńPozdrawiam
czy beza troszkę zesztywnieje po wystudzeniu ciasta
OdpowiedzUsuńPianka jest sprężysta, ale niezbyt sztywna.
OdpowiedzUsuńCzy nalezy dotac budyn z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBudyń z cukrem.
UsuńPyszna, pyszna, pyszna... Wlasnie walcze, zeby nie zjesc kolejnego kawalka. Super przepis!
OdpowiedzUsuń