Sezon truskawkowy się kończy, na jego zakończenie proponuję więc babeczki z truskawkami i białą czekoladą. Słodkie, owocowe i mięciutkie - takie jak lubimy najbardziej.
Babeczki z truskawkami
Składniki na 12-15 sztuk:
80g masła
100g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
250g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
200g truskawek
150g białej czekolady
1 jajko
200ml maślanki
Wykonanie:
Masło roztapiamy, 100g czekolady grubo kroimy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy suche składniki: cukier puder i waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pokrojoną czekoladę. Foremki na muffiny lekko smarujemy roztopionym masłem. Maślankę, jajko i masło mieszamy razem, całość dodajemy do suchych składników i mieszamy. Na końcu dodajemy truskawki i lekko mieszamy. Ciastem napełniamy foremki, pieczemy około 30-35 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Resztę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, wlewamy do woreczka. Odcinamy róg woreczka tak, by powstałą maleńka dziurka. Mając taką "szprycę" dekorujemy muffiny. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.