Strony

czwartek, 7 lipca 2011

Risotto z warzywami i szynka

Dzisiaj bardzo kolorowa potrawa - risotto z warzywami i szynką. Można ją wzbogacić odrobiną białego wina, ale przygotowana na samym bulionie również smakuje wyśmienicie! Risotto jest szybkie i proste w wykonaniu.


Risotto z warzywami i szynką

Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu do risotto
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
20 dkg pieczarek
1 czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
szklanka groszku mrożonego
15 dkg szynki
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji

Wykonanie:
Cebulę, czosnek,  łodygę selera i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki. Szynkę kroimy w paski. W większym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, czosnek i seler. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i całość chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu (za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty dolewamy go). Pod koniec dodajemy groszek i szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy masło, dekorujemy zieleniną. Można również posypać parmezanem. Polecam!

4 komentarze:

  1. A nawet dziś mam chyba na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ryż przed dodaniem na patelnię należy najpierw ugotować ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, ryż dodajemy surowy, a potem podlewamy bulionem aż zmięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto rewelacyjne. Dziś zrobiłam na kolacje. wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.