Strony

sobota, 2 lipca 2011

Camembert

Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Jego nazwa pochodzi od wsi o tej samej nawie w Normandii, gdzie w 1791 opracowano recepturę produkcji tego sera. Ser charakteryzuje się białawą pleśnią oraz kremowym środkiem, jest sprężysty, najczęściej formowany w krążki. U mnie dzisiaj pieczony camembert z ziołową bagietką i surowymi warzywami zwanymi po francusku Crudites.



Pieczony Camembert z bagietką i Crudites

Składniki:

ser Camembert 250g (u mnie kupiony w Lidlu w drewnianym opakowaniu)
1 bagietka ziołowa (gotowa do upieczenia w domu)
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka oliwy
przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ser wyciągamy z folii, lekko nacinamy go z góry, skrapiamy łyżką oliwy, obsypujemy wierzch pieprzem i ziołami. Wkładamy z powrotem do drewnianego pudełeczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekamy ser razem z bagietką. Marchew i seler kroimy w słupki. Upieczoną bagietkę kroimy na kromeczki, podajemy z ciepłym serem i warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.