Dzisiaj bardzo kolorowa potrawa - risotto z warzywami i szynką. Można ją wzbogacić odrobiną białego wina, ale przygotowana na samym bulionie również smakuje wyśmienicie! Risotto jest szybkie i proste w wykonaniu.
Risotto z warzywami i szynką
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu do risotto
1 cebula
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
20 dkg pieczarek
1 czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
1 łodyga selera naciowego
20 dkg pieczarek
1 czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
szklanka groszku mrożonego
15 dkg szynki
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, łodygę selera i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki. Szynkę kroimy w paski. W większym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, czosnek i seler. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i całość chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu (za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty dolewamy go). Pod koniec dodajemy groszek i szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy masło, dekorujemy zieleniną. Można również posypać parmezanem. Polecam!
15 dkg szynki
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, łodygę selera i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki. Szynkę kroimy w paski. W większym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, czosnek i seler. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i całość chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu (za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty dolewamy go). Pod koniec dodajemy groszek i szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy masło, dekorujemy zieleniną. Można również posypać parmezanem. Polecam!
A nawet dziś mam chyba na obiadek :)
OdpowiedzUsuńCzy ryż przed dodaniem na patelnię należy najpierw ugotować ?
OdpowiedzUsuńNie, ryż dodajemy surowy, a potem podlewamy bulionem aż zmięknie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRisotto rewelacyjne. Dziś zrobiłam na kolacje. wszystkim bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń