Dla zwolenników potraw z lekką nutką słodyczy proponuję dzisiaj gulasz z pomarańczą. Gulasz jest bardzo aromatyczny, ze szczyptą cynamonu i goździkami. U mnie podany z kaszą gryczaną więc bardzo sycący. Przepis ze strony Kuchnia Lidla. Polecam!
Aromatyczny gulasz wieprzowy z pomarańczą
Składniki na 4-6 porcji:
1 kg mięsa gulaszowego wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pomarańcza
szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
przyprawy: sól, biały pieprz, 4 listki laurowe, 5 goździków, pół łyżeczki majeranku, szczypta cynamonu
3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
0,5 l wody
woreczek kaszy gryczanej
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry.
Pomarańczę myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę z połowy. Następnie obieramy z białych błonek i wycinamy sam miąższ.
Mięso gulaszowe obsypujemy solą i białym pieprzem, każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, partiami obsmażamy mięso, aż do zrumienienia. Usmażone mięso przekładamy do większego garnka (razem z sosem). Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki miodu, gdy zacznie się pienić dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy marchew, listki laurowe, goździki, cynamon i majeranek. Dusimy około minuty. Wlewamy piwo, dodajemy skórkę z pomarańczy i całość zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa, dodajemy miąższ z pomarańczy i 0,5l wody, garnek przykrywamy pokrywką i gulasz dusimy około 1,5 godziny.
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowaną kaszą napełniamy opłukane wodą kokilki, kaszę przekładamy na talerze tak, by powstała nam ładna babeczka. Dookoła kaszy nakładamy gulasz, dekorujemy cząstkami pomarańczy i zieleniną.
SMACZNEGO!
pycha! kocham takie smaki:) już mi się podoba to danie!
OdpowiedzUsuńWieprzowina, pomarańcza i piwo? Bardzo intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać. Jak nie przepadam za wieprzowiną, tak taki gulasz bym jadła, bo bardzo zachęcająco wyglada!
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą… Ciekawy przepis… I z moją ukochaną kaszą gryczaną. Zapewne pycha!
OdpowiedzUsuń