Gdy najdzie Was ochota na cos chrupiącego polecam domowe krakersy. Naturalne, proste w przygotowaniu zasmakują całej rodzinie. Można je obsypać ulubionymi przyprawami, solą, papryką czy ostrym chili. Do ciasta można również dodać startego żółtego sera i będziemy mieć serowe krakersy. Polecam!
Domowe krakersy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli + pół łyżeczki do oprószenia
2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75g masła
pół szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, owijamy folią i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Następnie rozwałkowujemy (najlepiej ciasto podzielić na 3 części) na grubość około 2-3mm i kroimy w małe prostokąciki. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto można rozwałkować i kroić bezpośrednio na papierze, będzie szybciej). Krakersy nakłuwamy widelcem, smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą (lub innymi dodatkami). Pieczemy w 220 stopniach około 8-10 minut.
SMACZNEGO!
Inspiracja: krakersy.
też robię podobne:) wszyscy je uwielbiają;) znikają ekspresowo!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze nigdy sama krakersów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
świetny przepis, nie robiłam takich krakersów w domu ale na pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuń