Pożywna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i warzywami, a całość dopełniona sosem pomidorowym. Pyszne i zdrowe połączenie. Przepis z Inspiracji Kulinarnych Biedronki. Polecam!
Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem
Składniki:
300g mięsa mielonego (dowolnego)
250g makaronu świderki
1 mała cukinia
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
pół szklanki bulionu
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i smażymy około 7 minut. Wlewamy pomidory, bulion, mieszamy i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Umytą cukinię kroimy w plasterki (razem ze skórką), marchew obieramy i również kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy kilka minut, aż się zrumienią. Warzywa przekładamy do sosu, doprawiamy do smaku w razie konieczności. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, sos z mięsem i warzywami, posiekaną świeża bazylię i 2/3 startego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy zmieszany makaron z sosem, posypujemy resztą sera. Zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.
SMACZNEGO!
250g makaronu świderki
1 mała cukinia
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
pół szklanki bulionu
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i smażymy około 7 minut. Wlewamy pomidory, bulion, mieszamy i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Umytą cukinię kroimy w plasterki (razem ze skórką), marchew obieramy i również kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy kilka minut, aż się zrumienią. Warzywa przekładamy do sosu, doprawiamy do smaku w razie konieczności. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, sos z mięsem i warzywami, posiekaną świeża bazylię i 2/3 startego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy zmieszany makaron z sosem, posypujemy resztą sera. Zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.
SMACZNEGO!
Dziekuje za pyszna inspiracje na dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuń