Strony

środa, 23 kwietnia 2014

Ślimaczki cynamonowe

 Mięciutkie i pachnące bułeczki z cynamonem i chrupiącą posypką. Idealne z konfiturą lub dżemem do kawy lub herbaty. Polecam!
 
 
 
Ślimaczki cynamonowe
 
Składniki na 12 sztuk:
 
500g mąki pszennje
30g drożdży
250ml mleka
60g cukru
pół łyżeczki soli
80g roztopionego masła
łyżka cukru w prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej
 
Na posypkę cynamonową:
40g roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
80 cukru
 
Wykonanie:
 
 
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, pozostały cukier, mleko, sól, wanilię i ręką zagniatamy ciasto. Stopniowo wlewamy masło cały czas wyrabiając. Ciasto można przełożyć na stolnicę i zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy posypką (cukier zmieszany z cynamonem). Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na 2-3 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ślimaczki przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 - 25 minut.
 
SMACZNEGO!
 

 
Inspiracja: ślimaczki.


2 komentarze:

  1. Ale ładnie wyszły, takie równiutkie. I na pewno nieziemnsko pachniało jak się piekły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Robię je w każdej wolnej chwili

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.