Bardzo lubimy ciasto francuskie czy to ze słodkimi dodatkami czy na słono. Dzisiaj ciasto francuskie w wersji ze szpinakiem i fetą. Bardzo udane połączenie, idealne na szybką przekąskę zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!
Francuskie paszteciki ze szpinakiem
Składniki na 12 sztuk:
500g ciasta francuskiego (2 płaty)
Na farsz:
1 cebula
ząbek czosnku
400g mrożonego szpinaku
150g sera feta
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pasztecików
Wykonanie:
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do
przestudzenia. Podsmażony szpinak odciskamy z soku, dodajemy do niego
pokruszoną fetę, sól, pieprz i gałkę.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10 x 10cm (powinno być w temperaturze pokojowej). Na każdym kwadracie układamy łyżkę farszu, składamy tak, by powstał trójkąt. Boki dobrze przyciskamy widelcem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.
na słono czy na słodko, zawsze smakują:D mniammmm
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko, pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń