Strony

poniedziałek, 26 maja 2014

Sernik cytrynowy

Najlepszy z serników jakie ostatnio jadłam. Masa na mleku skondensowanym nie jest za słodka, rozpływa się w ustach. Sernik pieczony w naparowanym piekarniku jest wilgotny i nie kruszy się. W samym serniku nie czuć przesadnie cytryny, natomiast krem z lemon curd i mascarpone jest bardzo cytrynowy i orzeźwiający. Polecam na te upalne dni.

 

 
 
Sernik cytrynowy
 
Składniki na formę 26cm:
 
Na spód herbatnikowy:
150g herbatników maślanych
80g stopionego  masła
 
 Na masę serową:
800g zmielonego twarogu
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
Na krem cytrynowy:
150g lemon curd (przepis tutaj)
150g mascarpone
 
Wykonanie:
 
Spód: ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym masłem (masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku). Masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy palcami. Formę wkładamy do lodówki.
 
Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą.
Wszystkie składniki masy powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej - tylko do połączenia składników. Masę wypewamy na spó herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy kilka godzin w lodówce.
 
Krem cytrynowy: mascarpone mieszamy z lemon curd, masę wykładamy na schłodzony sernik.
 
Boki sernika można lekko posmarować kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami.
 
SMACZNEGO!
 

 
Źródło: sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.