Strony

piątek, 30 maja 2014

Pulpety meksykańskie

Aromatyczne i sycące pulpeciki z wkładką. Do mięsa dodajemy paprykę i fasolkę czerwoną, a całość dopełnia sos pomidorowy. Można serwować z ryżem, kaszą lub świeżą bagietką. Przepis z Inspiracji Biedronki. Polecam!




Pulpety meksykańskie
 
Składniki na 4 porcje:

Na pulpety:
500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
pół puszki fasolki czerwonej
100g startego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
przyprawy: sól, pieprz, świeża posiekana bazylia

Wykonanie:

Pulpety: cebulę i 1 ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po wystudzeniu dodajemy do mięsa. Do  mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojoną na połówki fasolkę, ser, jajko, bułkę tartą, natkę oraz przyprawy i mieszamy.  Z masy formujemy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na oleju (można ugotować w bulionie).

Sos: na patelni podsmażamy ząbek czosnku, wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Sos możemy zmiksować.

Pulpeciki przekładamy do sosu, dusimy razem około 10 minut.


SMACZNEGO!
 


3 komentarze:

  1. przepis godny wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na obiad :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, wczoraj robiłam na obiad i było pyszne :) polecam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.