Pyszna tarta z pomidorami, mozzarellą i łososiem. Jeśli Wam się spieszy możecie wykorzystać wędzonego łososia. U mnie łosoś upieczony w piekarniku (można go przygotować również na parze). Smacznie i kolorowo :) Polecam!
Tarta z pomidorami i łososiem
Składniki na formę 26cm:
Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajko
niepełna łyżeczka soli
1 łyżka zimnej wody
Na farsz:
200g łososia
sok z cytryny
opakowanie sera mozzarella (u mnie kulki)
2 średnie pomidory
4 jajka
100ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i schładzamy godzinę. Następnie wyklejamy nim natłuszczoną formę (dno i boki). Ciasto schładzamy jeszcze 30 minut, następnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi (ja używam kokilek). Spód podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmujemy folię i fasolę (kulki lub kokilki) i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia.
Farsz: łososia oprószamy solą, pierzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w folii aluminiowej około 15 - 20 minut lub na parze.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę.
Jajka miksujemy ze śmietanką na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pomidory, szczypiorek i mieszamy.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy łososia podzielonego na kawałki oraz mozzarellę pokrojoną w plastry (lub kulki pokrojone na połówki). Całość zalewamy masą jajeczną.
Tatrę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (aż masa jajeczna się zetnie).
SMACZNEGO!
Inspiracja: tarta.
klasyczne połączeni zawsze smaczne:) pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń