Strony

poniedziałek, 14 lipca 2014

Tort tęczowy

 Tort idealny na urodziny mojego 6-latka. Pomimo małych niedociągnięć (brak jednego koloru, zbyt mocne nasączenie) tort smakował nieziemsko. A uśmiech na twarzy dziecka dmuchającego świeczki bezcenny :)

Biszkopty piekłam w 2 partiach, po 3 na raz w piekarniku (tyle się zmieściło) w jednorazowych tackach aluminiowych. Troszkę przesadziłam z nasączaniem i biszkopty z samego dołu dość mocno "usiadły", ale nie miało to wpływu na genialny smak całości. Tort bardzo prosty w wykonaniu, nie za słodki, orzeźwiający. Jeśli komuś przeszkadzają barwniki (chemia) w przepisie można je po prostu pominąć. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. Polecam!
 
 
Tort tęczowy

Składniki na formę 20cm:

Na 3 biszkopty:
4 jajka
200g drobnego cukru do wypieków
100g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze w żelu

Na krem cytrynowy:
500g serka mascarpone
500ml śmietany kremówki 30/36%
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
sok z 2 cytryn

Wykonanie:

Biszkopty: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spody foremek  wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do każdej dodajemy barwnik, delikatnie mieszamy by masa nie opadła. Masy przelewamy do foremek (ja użyłam jednorazowych aluminiowych), pieczemy w 160-170 stopniach około  20- 22 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm, odstawiamy do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu.

W ten sam sposób upiec kolejne 3 biszkopty.

Krem: śmietankę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do powstania gęstego kremu, pod koniec dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny, miksujemy. Z kremu odkładamy kilka łyżek do posmarowania boków tortu. Resztę kremu dzielimy na 6 równych części.

Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy lekko wodą cytrynową. Smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem itd. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem (można go ubarwić wybranym kolorem), tort schładzamy kilka godzin.

SMACZNEGO!
 
 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.